Dragačevo

СВЕТСКИ ДАН КРОМПИРА, 30. МАЈ, БИЋЕ ОБЕЛЕЖЕН ПО ДРУГИ ПУТ У ГУЧИ

СВЕТСКИ ДАН КРОМПИРА, 30. МАЈ, БИЋЕ ОБЕЛЕЖЕН ПО ДРУГИ ПУТ У ГУЧИ

НАЈАВЉЕНО ОСНИВАЊЕ УДРУЖЕЊА ЗА КРОМПИР СРБИЈЕ

Светски дан кромпира у Србији, по други пут, биће обележен 30. маја у Гучи. Стручни скуп посвећен кромпиру биће уприличен у 11 сати у сали Културног центра, где ће бити одржана и Оснивачка скупштина Удружења за кромпир Србије. Организатори обележавања Светског дана кромпира у Гучи су Центар за кромпир и Еколошко друштво „Драгачево“ – Гуча.

У складу са договором на прошлогодишњем скупу, планирано је да се ове године на другом обележавању Светског дана кромпира оснује Удружења за кромпир Србије, које би окупило представнике државних, привредних и цивилних организација значајних за одрживу производњу, прераду, промет и потрошњу кромпира у нашој земљи. На основу традиције окупљања и организовања у Србији, у складу са Законом о удружењима, Оснивачка скупштина Удружења за кромпир Србије усвојиће и Статут Удружења. 

Како стоји у предлогу Статута, одрживи развој села, привреде, пољопривреде, цивилних организација, задруга, локалне заједнице, животне средине, културе, традиције, трговине, угоститељства, туризма, информисања, образовања, истраживања, хуманитарног рада, задужбинарства, сарадње и услуга биће основне области остваривања циљева будућег Удружења, а његова основна мисија: одрживо образовање, производња, прерада, промет и употреба здравог, квалитетног и укусног кромпира који је неизбежан део наше свакодневне исхране.

Идеју да се баш у Гучи, српској престоници трубаштва, обележава Светски дан кромпира осмислила је група великих ентузијаста који су добар део живота посветили унапређењу производње, промета и прераде овог значајног повртарског производа. Међу њима су били најгласнији и најупорнији доктори Зоран Броћић и Живко Бугарчић, дипл. инжењер Радомир Ђекић, Милић Домановић, в. д. директора Центра за кромпир у Гучи и Душан Р. Ивановић, председник ИО Еколошког друштва „Драгачево“, који су и званично чланови Иницијативног одбора за обележавање Светског дана кромпира и формирањe Удружења за кромпир Србије.

Како наводи Милић Домановић, вршилац дужности директора у Центру за кромпир у Гучи, на прошлогодишњем обележавању Светског дана кромпира у Гучи учествовали су бројни произвођачи јеловног кромпира са подручја читаве Србије, њих више од 60, прерађивачи чипса, домаћи произвођачи и увозници семенског кромпира, заступници највећих страних компанија за пестициде, домаћи произвођачи ђубрива и добављачи трговинских ланаца. Најбројнији међу учесницима скупа били су дипломирани инжењери пољопривреде. 

– Надамо се да ће 30. маја у Гучу доћи сви прошлогодишњи учесници скупа, можда са нешто већим одзивом произвођача кромпира. Очекујемо и представнике Министарства пољопривреде и Министарства Трговине. Верујем да ће формирање Удружења за кромпир Србије представљати прекретницу за наше произвођаче кромпира и означити почетак препорода посустале домаће производње овог важног пољопривредног производа, веома битног за прехрамбену сигурност наше земље – рекао је Домановић, уједно позивајући и све угоститеље на подручју Моравичког, Златиборског и Рашког округа, али и читаве Србије, да Светски дан посвећен овој важној пољопривредној култури обележе припремањем специјалитета од кромпира, које ће уврстити на своје меније и служити их тог дана.

Домановић истиче да је оснивање Удружења за кромпир Србије врло значајно, јер из ресорног Министарства најављују да ће најлегитимнији представници у новој аграрној политици земље бити управо удружења. Иначе, кромпир је значајна пољопривредна култура, четврта у свету по површинама које заузима, а пета по укупној производњи. У нашој земљи се производи на 22.000 хектара. Наша домаћа семенска производња кромпира је базирана на увозу страног елитног семена, које се код нас репродукује у ниже класе, па се даље даје у кооперацију.

Kромпир има кључну улогу у глобалној прехрамбеној безбедности и исхрани становништва. Предлог Генералној скупштини УН да се 30. мај прогласи Светским даном кромпира потекао је пре четири године од Перуа, који је дом за неколико хиљада сорти кромпира. У тој земљи се налази и Међународни центар за кромпир ИПЦ. 

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.